Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 10 чоловік

Звіт директора школи 2018 р.

Дата: 18 червня 2018 о 21:37
Автор: Король В. С.
255 переглядів

Звіт директора школи

за 2017/2018 навчальний рік

ЗОШ І-ІІ ступенів с. Нападівка

06.06.2018 року

Звіт директора школи Короля  В.С.

                                           про роботу закладу в 2017/2018

 навчальному  році

та перспективи розвитку закладу

в 2018/2019  навчальному році

Вступ

Шановні присутні! Закінчився навчальний рік і тому ми зібралися сьогодні, щоб зробити певні підсумки роботи колективу школи, оцінити діяльність директора на посаді протягом 2017/ 2018 навчального року.

Як директор школи у своїй діяльності протягом звітного періоду я керувався Статутом школи, Прави­лами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов'язками директора школи, законодавством Украї­ни, іншими нормативними актами, що регламентують роботу керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Основна діяльність школи спрямована на створення умов для реалізації державної політики в сфері освіти згідно із  ст.53 Конституції України, Законів України «Про освіту»,  «Про загальну середню освіту», Закону України № 2442–VІ «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу», «Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти», «Державного стандарту початкової освіти»,  «Положення про загальноосвітній навчальний заклад», власного Статуту та інших нормативних документів, що не суперечать законодавству України в галузі освіти.

Структура освіти на кожному рівні й навчальні плани побудовані на принципах постійно зростаючої складності навчальної діяльності з предметів і самостійності учня у виборі власної траєкторії в освітньому  процесі.

На кожній сходинці забезпечується Державний стандарт, здійснюється  теоретична і практична підготовка з дисциплін навчального плану з метою максимального розвитку інтелекту, загальної культури, творчих можливостей, фізичного й морального здоров'я.

Успішність проходження кожного рівня й виконання його освітніх завдань гарантується школою тільки за умови усвідомленого і добровільного дотримання всіх норм і правил шкільного життя, активної співпраці з батьками, відкритістю навчального процесу.

Початкова школа забезпечує становлення особистості дитини, її інтелектуальний, соціальний і фізичний розвиток. Пріоритетом у початкових класах школи є розвиваючі форми і методи навчання.

Основна школа дає базову освіту, що є фундаментом загальноосвітньої підготовки дітей.Система освіти в школі складається з двох  освітніх рівнів: початкова школа – 4 роки; основна - 5 років.

За якісним складом педагогічних працівників наша школа не є останьою в районі.

Із вищою освітою у школі працює 13 вчителів, середню спеціальну освіту мають 1 вчителі. Із загальної кількості працівників – 2 працівники працюють за сумісництвом.

                              

  • 3 вчителі мають педагогічне звання «Старший вчитель»
  • 2 вчителі - вищу кваліфікаційну категорію.
  • 2 вчителі – І категорію.
  • 5 вчителі – ІІ категорію.
  • 2 вчителів – спеціалістів.

Педагоги школи постійно підвищують свій професійний рівень на засіданнях педагогічної ради, методичної ради, ШМО, районних методичних об’єднаннях учителів,  районних та обласних теоретичних і науково-практичних семінарах,  використовують Інтернет-ресурси.

У 2017/2018 навчальному році педагогічний колектив працював за педагогічною проблемою «Розвиток творчої ініціативи вчителя і учня на основі інноваційних підходів до навчально – виховного процесу»,  за науково-методичною проблемою «Розвиток творчих здібностей учасників навчально – виховного процесу засобами інноваційних педагогічних технологій», за виховною проблемою «Виховання гармонійно розвиненої, високоосвіченої, національно свідомої людини, здатної до саморозвитку та самовдосконалення».

Управління закладом

У 2017/2018 навчальному році управління закладом було спрямовано на здійснення державної політики в галузі освіти, збереження кількісних і якісних параметрів мережі, створення належних умов для навчання і виховання учнів, удосконалення змісту навчально-виховного процесу, упровадження нових освітніх технологій, розвиток здібностей дітей і підлітків.

Керівництво, підвищення якості та ефективності внутрішньошкільного управління забезпечувалося документами планування роботи: перспективним, річним, робочим навчальним, місячним та тижневим планами.

Принцип доцільності й оперативності прийняття управлінських рішень адміністрації базувався на аналітичних даних, отриманих у ході внутрішньошкільного контролю.

Адміністрацією постійно проводились консультації та спільний розгляд  питань з такими структурними підрозділами закладу, як Рада школи, батьківський комітет, профспілковий комітет.

Аналіз структури і мережі школи

за минулий навчальний рік. Збереження контингенту

У  2017/2018  році  у школі навчалося  53  учів.

Школа І ступеня – 4  класи, школа ІІ ступеня - 4 класи.

Основними заходами із збереження контингенту учнів в 2017/2018 навчальному році були:

- контроль відвідування учнями навчальних занять;

- організація навчання за індивідуальною формою.

Підсумки роботи ГПД

У  2017 – 2018  році працювала 1 група подовженого дня, яку відвідувало 30 учнів 1-6 класів. Група  працювала  за рахунок бюджету. Для роботи ГПД було надано навчальний кабінет . Усі діти, які  відвідували  ГПД, були  охоплені  гарячим  харчуванням, дотримувались  режиму  роботи. У цілому, роботу групи  подовженого дня  можна  визнати задовільною.

    Виховна робота

Керуючись Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Основними орієнтирами виховання учнів 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України», затверджених наказом Міністерства освіти і науки,  молоді  та  спорту України  від 31.10.2011 № 1243 та іншими нормативно-правовими документами, протягом  2017/2018 навчального року виховна робота         була  спрямована на виконання завдань і реалізацію Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 16.06. 2015 р. № 641.

Головна мета виховної роботи у 2017/2018 навчальному роціформування громадянина—патріота України, створення умов для самореалізації особистості відповідно до її здібностей, суспільних та власних інтересів, виховання громадянина з демократичним світоглядом і культурою, який не порушує прав і свобод людини, виховання в учнів свідомого ставлення до свого здоров’я, формування належних гігієнічних навичок і засад здорового способу життя.

 Згідно з річним планом роботи  у 2017/2018 навчальному році педагогічний колектив працював над виховною проблемою: «Виховання гармонійно розвиненої, високоосвіченої, національно свідомої людини, здатної до саморозвитку та самовдосконалення».

Пріоритетними напрямками виховання у навчальному році є:

- національно-патріотичне виховання;

- робота з обдарованими учнями;

- розвиток творчої особистості;

- формування навичок здорового способу життя;

- робота з профілактики дитячого травматизму;

- робота з попередження правопорушень.

Реалізація завдань виховної роботи у 2017/2018 навчальному році здійснювалася шляхом співпраці з педагогічним та учнівським колективами, з батьками учнів, позашкільними закладами та громадськими організаціями; через використання найбільш поширених виховних технологій, зокрема:

- години спілкування (години класного керівника);

- технологія колективного творчого виховання;

- проектна технологія;

- технологія саморозвитку.

Виховна робота в школі має чіткий та цілеспрямований характер, що дає можливість здійснювати плідну діяльність з реалізації основних завдань:    

  1. Гуманізація виховного процесу, що виражається у створенні умов для всебічного розвитку особистості, для спонукання її до самоаналізу, самооцінки, саморозвитку, самовиховання.
  2. Підтримка та укріплення шкільних традицій, що сприяють створенню загальношкільного колективу.
  3. Удосконалення методичної майстерності класного керівника, спроможного компетентно здійснювати виховну діяльність.
  4. Розвиток учнівського самоврядування.

Протягом року питання виховної роботи розглядалися на нарадах при директорі, засіданнях педагогічної ради, на засіданнях ради школи.

Реалізація завдань виховної системи закладу відбувається за рахунок злагодженої співпраці педагогічного колективу, спланованої роботи класних керівників. У школі  діє методичне об’єднання класних керівників, яке очолює Дячина Оксана Вікторівна.

З метою надання методичної допомоги класним керівникам протягом навчального року проводились наради та консультації з питань організації та здійснення виховної роботи в класних колективах. Класні керівники брали участь в районних заходах з питань виховання.

Виховні заходи, що проводились класними керівниками протягом 2017/2018 навчального року, були різноманітними, відповідали віковим особливостям учнів, сприяли розвитку творчих здібностей та ініціативності школярів. Аналіз відвіданих виховних заходів показав, що виховна робота проводиться на належному рівні, використовуються сучасні технології виховання учнів.

Питання щодо збереження життя та здоров'я учнів, пропаганди здорового способу життя, відповідальності батьків за виховання дітей, попередження насильства у родині, оздоровлення учнів систематично розглядалися на засіданнях МО класних керівників, на педагогічних радах,  на  нарадах при директорові, на  загальношкільних та класних батьківських зборах.

Найбільш вагомими заходами цього напрямку були:

  • комбіновані естафети «Веселі старти» (грудень 2017);
  • змагання з футзалу «Олімпійська шкільна ліга» (лютий-березень 2018 року);
  • спортивне свято «Здорове оточення – дітям» (07.04.2018 року);
  • години спілкування «Що маю знати, щоб зберегти своє здоров'я», «Здоров’я – головне багатство», «Подбай про своє здоров'я сам» (березень 2018).

Одним із важливих напрямків виховної роботи є родинно-сімейне виховання. Основними завданнями напрямку «Ціннісне ставлення до сім’ї, родини, людей» було формування моральної особистості (доброти, взаєморозуміння, милосердя, толерантності, культури спілкування), різнобічних духовних потреб та інтересів; виховання шанобливого ставлення до родини, поваги народних традицій і звичаїв, національних цінностей українського народу. З метою пропаганди позитивного іміджу сім`ї та її соціальної підтримки, формування культури сімейних стосунків, підвищення відповідальності  батьків за виховання дітей, проводяться різноманітні зустрічі, бесіди щодо популяризації  сімейного способу життя, формування національних сімейних цінностей з питань здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров`я.

У цьому напрямку в школі  протягом навчального року було проведено:

- години спілкування «Будьмо милосер­дними» до Міжнародного Дня людей похи­лого віку ;

- години спілкування «Ми за мир в усьому світі», «Щастя і мир на планеті потрібні всім» ;

- години спілкування до Міжнародного дня прав людини «Правовий букварик», «Школа прав дитини», «Діти: злочин і кара», «Основи правосвідомості особистості» ;

- тиждень «На честь святого Валентина»: години спілкування «Світ людських почуттів», виховні години «Цей прекрасний дар кохання» ;

- години спілкування до Дня матері та Всесвітнього Дня сім’ї: «Шануй батька і неньку»; «Родина, родина: від батька до сина»; «Мій родовід»;  «Захоплення моєї родини»;  «Сім’я – ключ до щастя» ;

- години спілкування до Дня Європи .

Завдання напрямку «Ціннісне ставлення до природи, до праці» - формування почуття єдності з природою, свідомого ставлення та любові до неї, виховання господаря. Найбільш цікавими заходами цього напрямку були:

- свято «Хліб – усьому голова» (жовтень 2017);

- «Свято врожаю» (жовтень 2017);

- свято «Червона калина» (жовтень 2017);

- години спілкування «Екологічна стежка», «Природа – людині, людина — природі», «Бережіть рідну природу»;

  • акції «Турбота про птахів», «За чисте село»;
  • години спілкування до Всесвітнього дня довкілля «Збережемо красу природи», «Будь природі другом», «Земля – годувальниця»;
  • тиждень Чорнобильської трагедії ;
  • “Свято квітів”;

Формування в учнів різнобічних потреб самореалізації творчого потенціалу в різних сферах діяльності й спілкуванні, розвиток дитячих обдарувань через систему позаурочних форм роботи й ефективну взаємодію сім’ї та школи є основним завданням напрямку «Ціннісне ставлення до культури і мистецтва». Найбільш значущими заходами цього напрямку стали:

- виставка-конкурс осінніх композицій ;

- конкурс малюнків, плакатів «Здоров’я очима дітей» ;

- конкурс «Різдвяна листівка» ;

- години спілкування до Всесвітнього дня театру «Мистецтво ляльки», «Чарівне слово поезії»;

- виставка малюнків «Природа очима дітей» ;

- виставка малюнків та стіннівок «Космос: далеко чи поруч?» ;

- конкурс малюнків на асфальті до Дня захисту дітей .

З метою залучення учнів до культурних цінностей українського народу протягом навчального року було організовано екскурсію до Києва, поїздку в Вінницький аквапарк «Маяк».Також планується екскурсія до Вінницького зоопарку.

Реалізацію напрямку «Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави» було спрямовано на залучення учнів до активної соціально-громадянської діяльності; формування правової культури, почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії, культурних та історичних цінностей.

Протягом 2017/2018 навчального  року учні школи  взяли участь у заходах:

- до 24-й річниці Незалежності України, Дня Державного прапора України;

- до Дня Захисника України ;

- до Дня пам'яті жертв голодоморів ;

- до Дня Збройних Сил України ;

- до Дня Соборності України ;

- до Дня пам'яті та примирення .

Протягом навчальнго року в школі  були проведені  батьківські збори, під час яких розглядалися питання організації дозвілля дітей, запобігання вживання дітьми алкогольних, наркотичних речовин, поширення пияцтва, наркоманії,  профілактики правопорушень.

  Важливою складовою системи виховної роботи закладу є розвиток учнівського самоврядування. Президент  – Ряба Марія, учениця 9 класу.

За ініціативи організації учнівського самоврядування , при підтримці адміністрації  були проведені  заходи:

  • участь у  акції "Напиши листа захиснику України" ;
  • трудовий десант "Зробимо шкільне подвір'я чистим" ;
  • акція “ Подаруй  воїнам АТО свято”;
  • виставка дитячих малюнків “Ми за мир у всьому світі” ;
  • благодійна акція для Республіки Пілігрим;.

Отже, робота органу учнівського самоврядування навчального закладу знаходиться на достатньому рівні, але потребує постійного удосконалення та залучення якомога більшої частини учнівської молоді. Саме цей аспект є визначальним при плануванні діяльності організації на наступний рік.

У школі проводились традиційні виховні заходи:

  • Свято «День знань» (1-9 кл.)
  • Концерт до Дня вчителя (5-9 кл.)
  • В гостях у новорічної казки (1-8 кл.)
  •  «День святого Валентина» (5-9 кл.)
  • Святковий концерт до Дня 8 Березня (1-9кл.)
  • Свято Букваря(1кл.)
  • Свято Останнього дзвоника(1-9кл.)

Тиждень математики і фізики.

Тиждень української мови та літератури, світової літератури.

Тиждень іноземних мов.

Тиждень біології, хімії, географії

                 Шевченківські дні:

  • урок-подорож «Перехрестя долі Кобзаря…»;
  • літературна вікторина за біографією Т.Г.Шевченка;
  • конкурс виразного читання поезії Т.Г.Шевченка до  дня народження Кобзаря;
  • Шевченківське свято (3кл.);
  • виставка стіннівок до дня народження Т.Г.Шевченка.

           Тематичний період до 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 73-ї річниці завершення Другої світової війни:

  • виставка стіннівок «Життя заради України: нам є чим пишатися (1939-1945)»;
  • конкурс дитячих малюнків «Хай буде мир на всій Землі»;
  • зустрічі з ветеранами Другої світової війни;
  • уроки мужності «Збережемо пам'ять про подвиг»;
  • організація та проведення екскурсій в Центральному музеї 57-ї Армії;
  • участь в акції «Стрічка миру»;
  • урочиста лінійка, присвячена Дню пам’яті та примирення: «1939-1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!».

Протягом року проводився облік відвідування учнями навчальних занять. Відомості про відсутніх учнів та причину їх відсутності записувалися в книгу обліку відвідування занять. Причини відсутності підтверджувалися медичними довідками та іншими документами, які зберігалися в особових справах учнів.

Однією зі складних проблем сучасної школи є наявність правопорушень серед дітей та підлітків. Тому в школі створено систему профілактичної роботи:

  • здійснюється контроль за відвідуванням учнями школи (ведеться облік в спеціальному журналі);
  • розроблено правила для учнів;
  • проводяться бесіди з правової тематики;
  • проводяться тижні правових знань.

         Робота щодо попередження правопорушень та злочинів серед неповнолітніх проводиться на  високому рівні.

         З метою покращення стану здоров’я учнів проводилися медичні обстеження дітей лікарями Корделівської амбулаторії, необхідні медичні щеплення.

Робота з батьками

З кожним роком в країні посилюється вплив батьківської громадськості на діяльність загальноосвітніх навчальних закладів. Батьки стають активними учасниками навчально-виховного процесу. Вони допомагають педагогам та учням у реалізації соціально значущих проектів та програм. Нині особливого значення набуває підтримка широкого кола громадськості при вирішенні таких питань:

- оптимальне формування мережі навчальних закладів;

- зміцнення матеріально-технічної бази;

- забезпечення соціального захисту учасників навчально-виховного процесу;

- формування здорового способу життя;

- реалізація освітніх програм тощо.

Робота з батьками спрямована на створення єдиного колективу вчителів, батьків, учнів.

Протягом року було проведено двічі  загальношкільні та  двічі на семестр класні батьківські збори.

На батьківських зборах розглядалися  питання:

- профілактики дитячого травматизму;

- виховання свідомого ставлення до свого здоров’я;

- впливу сім’ї на середовище дитини;

- організації навчального року:  проведення ДПА;

- проведення ремонтних робіт у закладі протягом року та в літній період.

    Співпраці з батьками в школі приділяється велика увага, учителі-предметники, класні керівники, адміністрація систематично спілкуються з батьками учнів, організують спільні заходи, свята.

Здорові діти – здорова нація. Формування здорового способу життя

Одним з напрямів роботи школи є створення освітнього середовища для розвитку здорової дитини, формування в учнів свідомого ставлення до свого життя і здоров’я, оволодіння навичками безпечного життя і здорової поведінки.

На стан здоров’я впливає багато чинників, а саме: несприятливе навколишнє середовище, погіршення санітарно-гігієнічних умов навчання та якості медичного обслуговування, поширення шкідливих звичок серед учнівської молоді тощо. Це викликає серйозне занепокоєння. Як показує практика, найбільш рушійний вплив на стан здоров’я молоді здійснює поширення шкідливих звичок. Сьогодні завданням кожного вчителя школи є пропаганда та навчання учнів здоровому способу життя, профілактиці алкоголізму, тютюнопаління, наркоманії та СНІДУ. Тому вже під час проведення вересневих батьківських зборів цим питанням необхідно приділити багато уваги, зупинитись на взаємодії між школою та родинами щодо профілактики негативних факторів, які впливають на стан здоров’я.

На жаль, ці хвороби дуже помолодшали і створюють для суспільства очевидну загрозу. Відчувається за потребу розгляд цих питань як в урочний, так і в позаурочний час. Усі ці знання необхідно перетворювати у переконання, це робота і педагогів, і бібліотекаря, і батьків, і медичних працівників, а вчителю «Основ здоров'я» Пивовар  Л.П. необхідно приділити цим питанням першочергову увагу. Ситуація загострюється також через зростання популярності в дитячому та молодіжному середовищі привабливих видів нефізичної діяльності (ігрові прилади, комп’ютерні ігри тощо).

Саме тому головною задачею педагогів, батьків є формування позитивного ставлення учнів до занять фізичної культурою та підвищення рівня їх рухової активності. Одним із шляхів до цього є вдосконалення системи оцінювання навчальних досягнень учнів з фізичної культури, здійснення оцінювання на основі особистісно зорієнтованого підходу. З метою підвищення інтересу учнів до занять спортом вчителям фізичної культури поряд з оцінюванням за навчальними нормативами необхідно враховувати активну роботу учнів на уроках фізичної культури, участь учнів у змаганнях усіх рівнів.

Важливою складовою здоров’язберігаючого середовища є організація харчування учнів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, саме харчування на 50-70% визначає здоров’я людини.

У школі для організації харчування дітей створені всі необхідні умови: працює шкільна їдальня, забезпечено санітарно-гігієнічний режим. Технологічне обладнання харчоблоку знаходиться в робочому стані. Усі учні забезпечені гарячим харчуванням.

З метою покращення умов для організації харчування учнів за залучені позабюджетні кошти упродовж 2017/2018 навчального року придбано кастрюлі, таці для посуду, термометри для холодильників; проведена профілактична перевірка заземлення. Також протягом року були придбані тарілки, чашки, серветниці, підставки для ложок та виделок. За спонсорські  кошти було придбано м’ясорубку.

На початку навчального року адміністрація  школи  координувала роботу медичних працівників і класних керівників щодо заповнення Листків здоров’я,  колірного маркування шкільних меблів (столи, стільці, парти), дотримання санітарних норм освітлення навчального закладу і класних приміщень, забезпечувала своєчасне проходження профілактичних медичних оглядів співробітниками школи  згідно з графіками проходження профілактичних оглядів співробітниками шкіл на 2017, 2018  роки.

Учнівські меблі школи відповідають віковим та фізіологічним особливостям учнів, є кольорове  маркування, мірна лінійка.У листах здоров’я є позначки про тип меблів для кожної дитини. У навчальних кабінетах дошки матові, освітлення закладу і класних приміщень здебільше відповідає санітарним нормам.

Інформатизація НВП

Відповідно до Закону України «Про Національну програму інформатизації», Указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні», «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій», «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти», Концепції розвитку дистанційної освіти в Україні,пріоритетними напрямками діяльності закладу освіти в 2017/2018   навчальному році щодо впровадження нових освітніх технологій були:

  • упровадження інформаційних та комунікаційних мультимедійних  технологій у навчально-виховний процес;
  • формування інформаційної культури учнів та педагогічних працівників, забезпечення їх інформаційних потреб;
  • удосконалення інформаційно-методичного забезпечення навчально-виховного процесу;
  • оптимізація освітнього менеджмента на основі використання сучасних інформаційних технології в управлінській діяльності;
  • використання інформаційних технологій для розвитку дистанційного навчання.

У своїй діяльності комп’ютер використовують всі вчителі.  Кваліфікація користувачів задовільна. Діловодство ведеться українською мовою із застосуванням технології електронної підготовки, друку та збереження документів. Працює електронна пошта. Форми статистичної звітності підготовлені програмними засобами.

Що стосується безпосередньо навчально-виховного процесу, то комп’ютеризація і інформатизація закладу на сьогодні не задовольняє потреби НВП. У школі функціонує  1  комп’ютерний клас, мультимедійне обладнання.

Процес впровадження ІКТ-технологій у навчально-виховний процес в цьому навчальному році значно активізувався. Більшість учителів протягом року провели ряд уроків з використанням інформаційних технологій. Організовано обмін досвідом із використання комп’ютерних технологій шляхом відвідування уроків більш досвідчених колег, проведення майстер-класів з ІКТ.  У ході підготовки та проведені уроків, групових занять, підготовці учнів до наукових конкурсів педагоги використовували мережу Інтернет, власні презентації. Активно використовувались комп’ютерні технології при проведенні предметних тижнів. Більшість позакласних заходів проводилися із використанням комп’ютерних презентацій.

Моніторинг використання інформаційних технологій в освітньому процесі здійснюється через безпосереднє спостереження, звіти вчителів-предметників, анкетування.

Значна увага приділяється використанню на уроках програмних засобів навчання.

Протягом 2017/2018  навчального року здійснено такі заходи щодо інформатизації  та використання мультимедійних технологій у закладі освіти:

  • використано в навчально-виховному процесі програмно-педагогічні електронні засоби  з історії, географії, математики, фізики, природознавства, хімії, біології;
  • введено в практику роботи проведення відкритих уроків та позакласних заходів вчителів-предметників із використанням комп’ютерних технологій;
  • проводиться робота з підтримки матеріальної бази та навчально-методичного забезпечення кабінету інформатики у відповідністі до нормативів, вимог та державних стандартів.

Матеріально-технічне забезпечення НВП

Протягом останніх років приділяється багато уваги створенню сприятливих санітарно-гігієнічних умов навчання і праці. Силами адміністрації, педагогів, робітників адміністративно-господарчої частини, батьків та учнів приміщення та територія школи підтримується на належному санітарно-гігієнічному рівні, відрізняється чистотою та охайністю. У приміщенні школи проведено косметичний ремонт майстерень, харчоблоку, навчальних кабінетів, фарбування огорожі та спортінвентарю, ремонт цоколю, частини електродротів, замінено 25 світлодіодних ламп.

     

Підсумки діяльності школи за минулий навчальний рік

1.Питання, що були розв’язані

Аналіз результатів за минулий навчальний рік продемонстрував наступне:

  • навчально-виховний процес має позитивну тенденцію розвитку;
  • реалізація функцій управління в закладі здійснюється за допомогою організаційно-педагогічних, рганізаційно-розпорядчих, соціально-психологічних, фінансово-господарських методів, які спрямовані на забезпечення функціонування та розвитку навчального закладу шляхом запровадження нових взаємовідносин між керуючими й керованими підсистемами відповідно до мети їх спільної діяльності;
  • діяльність адміністрації закладу спрямована на вдосконалення навчально-виховного процесу та підвищення його ефективності;
  • у школі використовують колективне обговорення отриманих результатів, колективний творчий пошук вирішення конкретних завдань. На підставі аналізу результатів адміністрація корегує наступні дії щодо досягнення поставленої мети;
  • школа підтримує свій позитивний імідж;
  • створюються умови для врахування й розвитку навчально-пізнавальних і професійних інтересів, здібностей, потреб учнів;
  • значно покращилась ресурсна база (кадровий потенціал, матеріально-технічна база, інформаційно-методичне забезпечення);
  • методична робота сприяє модернізації змісту навчально-виховного процесу, втіленню педагогічних інноваційних технологій;
  • створено сприятливий психолого-педагогічний клімат.

2.Питання, що потребують подальшого розв’язання

Залишились певні питання, розв’язання яких слід продовжити, а саме:

  • підвищення якості освітніх послуг;
  • підвищення результативності роботи з обдарованими дітьми;
  • створення цілісної системи моніторингу НВП;
  • активне використання комп’ютерних методичних комплексів;

- покращення матеріально-технічної бази навчальних кабінетів.

Єдина педагогічна тема та завдання на 2017/2018 навчальний рік

Вважаючи, що наш навчальний заклад знаходиться на шляху постійного розвитку, ми маємо всі ресурси для реалізації поставлених державою та суспільством перед освітянами задач у сфері освіти, що передбачає поліпшення її якості, створення умов для особистого розвитку та самореалізації кожного учня, тому для нашого закладу залишається актуальною низка питань, що акумулюються в єдиній педагогічній темі «Підвищення рівня якості освітніх послуг на основі створення акмеологічного середовища, креативної діяльності педагогічного колективу для формування конкурентоспроможного випускника школи в умовах глобалізації освітнього простору».

Місія школи:

- гарантоване надання загальної середньої освіти у співвідношенні з державними стандартами освіти  та з поглибленим вивченням англійської мови;

-  забезпечення всебічного розвитку громадянина України, який вміє: критично мислити, співпрацювати з іншими та поважати їх права, брати участь у суспільно-політичному житті, бути конкуренто здатним і підготовленим до життя в умовах глобалізації економічного простору;

- всебічна підтримка особистості учня, його інтересів, потреб, розвиток творчих здібностей та турбота про емоційне благополуччя;

-  моделювання школи самовираження особистісного розвитку екзистенціальних компетенцій.

Стратегічна мета школи:

- підвищення рівня якості освітніх послуг на основі створення акмеологічного середовища для всіх учасників НВП;

-  створення авторського новаторського та перспективного педагогічного досвіду в організації навчально-виховного процесу по розвитку мотивації учнів до навчання, їх якісної успішності як засобу підвищення його результативності;

- перехід на нові підходи до організації методичної роботи, нові засади управлінської діяльності в основі яких лежить мотиваційно-системний підхід.

Головні завдання школи:

- подальша реалізація Державних стандартів загальної освіти;

- створення умов для поліпшення якості освітніх послуг, особистісної реалізації змісту освіти, індивідуалізації навчання, забезпечення практичної спрямованості освіти шляхом залучення найкращого педагогічного досвіду, розвитку й оптимального використання матеріально-технічної бази школи, якісної організації профільного навчання, ефективної співпраці з вищими навчальними закладами;

- забезпечення умов якісної підготовки учнів до зовнішнього незалежного оцінювання;

- забезпечення стовідсоткового оволодіння інформаційно-комунікаційними технологіями всіма педагогами відповідно до нового Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти й нових навчальних програм для і 8-х класів;

-  формування освітнього простору та позитивного іміджу школи;

-  створення „ситуації успіху” для кожного учня;

- забезпечення створення здоров’язбережувального середовища шляхом упровадження здоров’язбережувальних технологій навчання й виховання, дотримання санітарно-гігієнічного режиму, упровадження ефективних методів  впливу з метою формування в учнів та їхніх батьків цінності здоров’я, створення умов для запобігання негативних звичок, дитячої бездоглядності, підліткової злочинності;

-  створення акмеологічного середовища в закладі для всіх учасників НВП на основі креативної діяльності педагогічного колективу;

- виявлення обдарованих учнів, створення умов для розвитку здібностей школярів, залучення їх до світових освітніх стандартів;

-  формування конкурентоспроможного випускника школи в умовах глобалізації освітнього простору;

- формування у кожного учня потреби до саморозвитку та самовдосконалення;

- виховання почуття глибокого патріотизму, взаємоповаги, добра та справедливості;

- зміцнення матеріально-технічної бази школи.

 Для реалізації головних пріоритетів, мети та завдань школи необхідне інформативне забезпечення, учительський потенціал, підтриманий відповідною матеріально-технічною базою.

Умови досягнення головних завдань школи

          Найважливішою умовою досягнення головних завдань школи є комплексне вирішення проблем, пов`язаних зі структурою освіти, її змістом, науково-методичним, фінансовим, матеріально-технічним забезпеченням, а саме:

- розвиток системи освіти як національної (філософія освіти, принципи, зміст);

-  демократизація системи освіти;

- орієнтація науково-методичної роботи вчителів на реалізацію сучасних ефективних педагогічних технологій, передового педагогічного досвіду, яка забезпечує широку інтеграцію з освітніми системами України та зарубіжних країн;

- пошук шляхів і способів диференціації та індивідуалізації навчання, розробка різних варіантів навчальних планів та програм;

-  створення  оптимальних умов для розвитку інтересів, здібностей, творчості, виходячи із завдань програми «Обдаровані діти»;

- створення в педагогічному колективі умов для креативної діяльності, атмосфери творчості, пошуку нових ідей у модернізації форм, методів і способів освітнього процесу шляхом науково-педагогічного та інформаційного забезпечення;

- забезпечення школи сучасним комп`ютерним обладнанням і програмами, автоматизація процесу управління школою;

- вирішення питань про додаткове фінансування школи з метою оновлення навчально-матеріальної бази, придбання програмно-методичного забезпечення,  стимулювання найкращих учителів та обдарованих дітей.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.